Litauen er et lille land med meget at tilbyde rejsende. Fra hovedstaden Vilnius til badebyen Palanga ved havet er der masser af steder at udforske. Historieinteresserede vil nyde at besøge Korshøjen, et sted, der har været brugt til religiøse pilgrimsvandringer i århundreder. Naturelskere kan udforske Kuriske Spids, der er på UNESCO’s verdensarvsliste og hjemsted for kilometervis af uberørte strande.

Hovedstad: Vilnius

Sprog: Litauisk

Valuta: Euro

Indbyggertal: +2,79 millioner

Unikke oplevelser og seværdigheder

Shopping

Litauen er hjemsted for en række store indkøbscentre, som er populære blandt både lokale og besøgende. Det mest berømte er Akropolis-butikscentret i Vilnius, som er et af de største i Europa. Andre bemærkelsesværdige indkøbscentre omfatter Ozo Shopping Centre i Kaunas, Panorama Shopping Centre i Taurage og Megaparkas Shopping Centre i Klaipeda. Disse centre tilbyder en bred vifte af butikker, restauranter og underholdningsmuligheder, hvilket gør dem ideelle til en dag i byen.

Byer man skal besøge

Maden man skal prøve

Litauen er måske ikke kendt for sit køkken, men det betyder ikke, at der ikke er nogle lækre retter at finde her. En af de mest populære er cepelinai, en solid ret lavet af kogte kartofler og hakket kød, typisk svine- eller oksekød. Blandingen formes til store ovale dumplings, som derefter dækkes af en velsmagende kødsauce.

En anden traditionel ret er kugelis, en kartoffelbudding, der ofte serveres med bacon eller ristede løg. Hvis du vil have noget sødt, kan du prøve spurgos, en slags kanelkage, der er populær omkring juletid. Og selvfølgelig ville intet besøg i Litauen være komplet uden at prøve nogle af de lokale oste.

Prisleje i Litauen

Leveomkostningerne i Litauen er lavere end i de fleste vesteuropæiske lande. Udgifter som mad, tøj, indkvartering og transport er relativt billige. Priserne på visse luksusvarer, f.eks. elektronik og importerede fødevarer, kan dog være dyre. Samlet set er leveomkostningerne i Litauen moderate til lave sammenlignet med andre vesteuropæiske lande.

Litauen har et bredt udvalg af overnatningsmuligheder, der passer til alle budgetter. Vandrehjem og gæstehuse er meget udbredte og ofte til meget rimelige priser. Hotellerne spænder fra budget til luksus og findes i alle større byer og bygder. Lejligheder er også en populær indkvarteringsmulighed, især blandt besøgende på længere sigt og udlændinge. Priserne på lejligheder varierer afhængigt af beliggenhed, størrelse og faciliteter, men er generelt overkommelige sammenlignet med andre vesteuropæiske lande.

Vejr og klima

Litauen har et tempereret klima med relativt kolde vintre og varme somre. Landet kan dog opleve ekstreme vejrforhold på alle tider af året. I vintermånederne kan temperaturen falde til under frysepunktet, og det er ikke ualmindeligt med kraftigt snefald. Om sommeren kan Litauen opleve hedebølger med temperaturer, der når op i de høje 30 grader.

Landet oplever også en rimelig mængde nedbør i løbet af året. Det betyder, at vejret i Litauen kan være uforudsigeligt, og det er altid tilrådeligt at være forberedt på alle eventualiteter. På trods af dette er landet et smukt sted at besøge på alle tider af året. Uanset om du nyder de sneklædte landskaber om vinteren eller udforsker de frodige skove om sommeren, er der altid noget at sætte pris på i Litauen.

Kendte Litaunske virksomheder

Litauen er et lille land med en befolkning på lidt over 2 millioner indbyggere. På trods af sin størrelse er Litauen et land, der er meget dygtig, når det gælder erhvervslivet. En række litauiske virksomheder har opnået international succes, og mange af dem er kendte navne rundt om i verden. En af disse virksomheder er Maxima, en dagligvarekæde, der ud over Litauen også opererer i Letland, Estland og Polen. Maxima blev grundlagt i 1991 og er nu den største dagligvareforhandler i Baltikum med over 400 butikker.

En anden velkendt litauisk virksomhed er Lietuvos Energija, landets største elforsyningsselskab. Baltic Taxi, en anden litauisk succeshistorie, er det største taxiselskab i Baltikum. Og sidst men ikke mindst er JSC Fortum Lietuva, en af de førende elproducenter i Litauen. Dette er blot nogle få eksempler på de mange succesfulde litauiske virksomheder, der har sat deres præg på verdensscenen.

Kort om Tyskland

Litauen er et baltisk land beliggende i det nordøstlige Europa. Det grænser op til Hviderusland mod øst, Polen mod sydvest, Letland mod nord og Kaliningrad Oblast (en russisk eksklave) mod vest. Litauen har en befolkning på ca. 2,9 millioner mennesker, og hovedstaden er Vilnius. Historisk set har Litauen været en magtfaktor i Østeuropa og har spillet en vigtig rolle i udviklingen af regionen. På grund af sin strategiske beliggenhed er Litauen blevet invaderet og besat af mange forskellige lande i løbet af århundrederne.