Hver bjergkæde har sin egen særprægede karakter. Andesbjergene er den længste bjergkæde, Rocky Mountains er Amerikas længe og højeste bjergkæde og Himalaya er de højeste. Himalaya er en massiv bjergkæde, der strækker sig over Indien, Nepal og Tibet. Med en gennemsnitlig højde på over 24.000 fod er de hjemsted for nogle af verdens højeste bjergtoppe, herunder Mount Everest, Lhotse og Makalu. Himalaya blev dannet i løbet af millioner af år ved sammenstød mellem den indiske og den eurasiske plade.
I dag udgør de en naturlig barriere mellem Indien og Kina og er hjemsted for et unikt økosystem, der omfatter sneleoparder, røde pandaer og yak. Himalaya er også et populært rejsemål for bjergbestigere fra hele verden. Så uanset om du ønsker at bestige Everest eller blot at nyde en fantastisk udsigt, vil Himalaya helt sikkert overgå dine forventninger.
Mount Everest, Himalaya (8,848 m) – Nepal, China
Mount Everest, verdens højeste bjerg, er en del af Himalaya-bjergkæden. Det ligger i Nepal og Kina og har en højde på 8.848 meter over havets overflade. Mount Everest har været et populært mål for bjergbestigere og eventyrere, siden det blev besteget første gang i 1953 af newzealænderen Edmund Hillary og den nepalesiske sherpa Tenzing Norgay.
Siden da har tusindevis af mennesker besteget Mount Everest, selv om ekspeditionen ikke er uden risiko. Laviner, snestorme og højdesyge er blot nogle af de farer, som bjergbestigere udsættes for på deres vej til toppen. På trods af risiciene er der mange mennesker, der hvert år drages af udfordringen ved Mount Everest. For dem, der når til toppen, er oplevelsen uforglemmelig. At stå på toppen af verden er en bedrift, som kun få nogensinde vil glemme.
Godwin Austen (K2), Karakoram (8,611 m) – Pakistan, China
K2, der ligger i Karakoram-bjergkæden, er verdens næsthøjeste bjerg efter Mount Everest. Med en højde på 8 611 meter (28 251 fod). K2 er kendt som det vilde bjerg på grund af den ekstremt vanskelige bestigning og det store antal dødsfald på toppen. Det blev besteget første gang i 1954 af italienerne Lino Lacedelli og Achille Compagnoni. Topbestigningen af K2 anses for at være en af de mest udfordrende og farlige bestigninger i verden
Karakoram er en bjergkæde i Asien, der omfatter nogle af de højeste bjerge i verden, herunder K2. Bjergkæden strækker sig over 3.000 km gennem det nordøstlige Pakistan, det nordlige Indien og det sydvestlige Kina. Det er hjemsted for fem bjergtoppe på over 8.000 meter, herunder K2, og snesevis af andre på over 7.000 meter. Karakoram er is fyldt – mere end 60 % af dets samlede overflade er dækket af sne og is. På trods af de barske forhold er Karakoram hjemsted for en række
Kangchenjunga, Himalaya (8,586m) – India, Nepal
Kangchenjunga (8 586 m), der ligger på kanten af Himalaya i Nepal og Indien, er verdens tredjehøjeste bjerg. Det er også det østligste af de otte tusinde og takket være de fremspringende flanker fra den tibetanske højslette er det det mest synlige på lang afstand. Det første registrerede forsøg på at bestige Kangchenjunga blev gjort i 1905 af en britisk ekspedition under ledelse af Aleister Crowley, men alle medlemmer vendte om, inden de nåede toppen. I 1955 lykkedes det to britiske hold at bestige toppen, og i dag er Kangchenjunga en af de mest populære trekking-toppe i Nepal. Standardruten følger Yalung-gletsjeren vest for toppen, men der findes også mindre befærdede ruter på øst- og sydsiden. Uanset hvilken rute du vælger, er bestigning af Kangchenjunga en imponerende udfordring, der kræver betydelig bjergbestigningserfaring.
Lhotse, Himalaya (8,516 m) – Nepal, China
Lhotse er det fjerde højeste bjerg i verden med sine 8 516 meter efter Mount Everest, K2 og Kangchenjunga. Lhotse er en del af Everest-massivet og er forbundet med sidstnævnte top via South Col. Lhotse betyder “South Peak” på tibetansk. Ud over hovedtoppen på 8 516 meter over havets overflade består bjerget af de mindre toppe Lhotse Middle (East) på 8 414 meter og Lhotse Shar på 8 383 meter. Toppen ligger på grænsen mellem Khumbu-regionen i Nepal og den selvstyrende region Tibet i Kina.
Lhotse blev besteget første gang af Tensing Norgay og Ernest Hillary den 18. maj 1956 som en del af deres bestigning af Everest. Indtil 1975 antog man, at dette også var den første bestigning af Lhotse Shar, men det blev senere afsløret, at en kinesisk ekspedition havde bestiget toppen et par uger tidligere, den 27. maj. Den første bestigning af Lhotse Middle fandt sted en dag senere, den 20. maj, af et nepalesisk hold under ledelse af Ang Gyalzen Sherpa.
Makalu, Himalaya (8,485 m) – Nepal, China
Makalu ligger i Mahalangur Himalaya og er det femte højeste bjerg i verden med en højde på 8 485 meter. Det ligger på grænsen mellem Nepal og Kina, lige øst for Mount Everest. Selv om det ikke er så populært blandt bjergbestigere som nogle af sine mere berømte naboer, tiltrækker Makalu eventyrere fra hele verden på grund af den udfordrende bestigning og den betagende udsigt. Bjerget har to hovedtoppe, Makalu I (8.463 m) og Makalu II (8.385 m), som begge er blevet besteget. Standardruten til toppen af Makalu består i at klatre op ad nordvæggen og derefter krydse en knivskarp ryggen, der er kendt som “Barun Traverse”. Med sin udsatte beliggenhed og høje højde er Makalu bestemt ikke et bjerg for begyndere, men de, der er klar til at tage udfordringen op, bliver belønnet med en uforglemmelig oplevelse.
Cho Oyu, Himalaya (8,188 m) – Nepal, China
Cho Oyu er verdens sjette højeste bjergtop med en højde på 8 188 m. Den ligger i Himalaya på grænsen mellem Nepal og Kina. Den første bestigning af Cho Oyu blev foretaget i 1954 af Herbert Tichy, Joseph Jöchler og Sherpa Pasang Dawa Lama. Cho Oyu anses for at være en af de lettere 8000-meter-toppe at bestige, og derfor er den et populært valg for bjergbestigere, der ønsker at bestige deres første 8000-meter-top. Cho Oyu er dog stadig en udfordrende bestigning, og den bør ikke undervurderes. Lavinefaren er et stort problem på Cho Oyu, og bjergbestigere skal have erfaring med rutebestemmelse og snecamping for at kunne nå toppen sikkert.
Dhaulagiri I, Himalaya (8,167 m) – Nepal
Dhaulagiri I er det syvende højeste bjerg i verden med sine 8 167 meter (26 795 fod). Det ligger i Nepal nordvest for Kathmandu i Dhaulagiri Himal-underområdet i Himalaya. Det nepalesiske navn “Dhaulagiri” stammer fra sanskrit, hvor “dhawala” betyder blændende, hvidt, smukt og “girī” betyder bjerg. Dhaulagiri blev bestiget første gang den 13. maj 1960 af Kurt Diemberger, Peter Diener og Ernst Forrer. De var en del af en schweizisk/østrigsk ekspedition under ledelse af Max Eiselin. Siden da er det blevet besteget mange gange, og Emeterioascasoartozabala var den første, der besteg dets vestvend den 2. november 1971. Den normale rute starter fra bjergets nordside ved Darbang og følger den vestlige gren af Marshyandi-floden op til Gurja Himal-basecampen i en højde af 5010 m (16700 fod).
Manaslu, Himalaya (8,163 m) – Nepal
Manaslu er det ottende højeste bjerg i verden med sine 8 163 meter over havets overflade. Det ligger i det nepalesiske Himalaya og er en del af Mansiri Himal-massivet, som støder op til Nepals grænse til Tibet. Bjergets navn er afledt af sanskritordet manasa, der betyder “intellekt” eller “sjæl”. Det er også kendt som Kutang. Manaslu blev besteget første gang den 9. maj 1956 af Toshio Imanishi og Gyalzen Norbu, der var medlemmer af en japansk ekspedition. Siden da er det blevet en populær klatredestination, bl.a. fordi det er relativt let tilgængeligt fra Kathmandu. Bjerget anses dog stadig for at være teknisk udfordrende og farligt med laviner og faldulykker som almindelige farer. Derfor skal bjergbestigere være erfarne og velforberedte, før de forsøger at bestige Manaslu.
Nanga Parbat, Himalaya (8,126 m) – Pakistan
Nanga Parbat, også kendt som “dræberbjerget”, er et af de højeste og farligste bjergtoppe i Himalaya. Det ligger i det nordlige Pakistan og har en højde på 8 126 meter (26 660 fod). Den første vellykkede bestigning af Nanga Parbat blev foretaget i 1953 af den østrigske bjergbestiger Hermann Buhl. Siden da er det blevet besteget af mange andre bjergbestigere, men det er stadig et af de mest udfordrende og farlige bjerge at bestige. Der findes adskillige ruter op ad bjerget, men de er alle ekstremt vanskelige og kræver et højt niveau af tekniske færdigheder. Laviner, stenfald og ekstreme vejrforhold gør Nanga Parbat til et meget farligt bjerg at bestige.
Annapurna I, Himalaya (8,091 m) – Nepal
Annapurna I er det tiende højeste bjerg i verden med sine 8 091 meter. Det er en del af Himalaya-bjergkæden i Nepal. Bjerget blev besteget første gang den 3. juni 1950 af en fransk ekspedition under ledelse af Maurice Herzog og Louis Lachenal.
Annapurna I er bemærkelsesværdigt på grund af sin store, stejle stigning over det lokale terræn. Det stiger f.eks. 2.800 meter over Kali Gandaki-flodens dal mod syd på kun 27 km. Annapurna I ligger også næsten 7 km fra alle andre 8000-meter-toppe
Bjerget er særlig forræderisk, da laviner og stenfald er almindelige. Faktisk har det den næsthøjeste dødelighed blandt de otte tusindere, idet kun K2 kræver flere liv. I 2007 har der været omkring 60 dødsfald som bjergbestiger på Annapurna I.
Gasherbrum I (K5), Karakoram (8,080 m) – Pakistan, China
Gasherbrum I (K5) er et 8.080 meter højt bjerg i Karakoram-bjergkæden i Pakistan og Kina. Den blev bestiget første gang i 1958 af et hold østrigske bjergbestigere og er siden blevet en af de mest populære klatrerdestinationer i verden. Gasherbrum I anses ofte for at være en af de lettere 8000-meter-toppe på grund af den relativt ligetil rute og manglen på tekniske vanskeligheder. Bjerget udgør dog stadig en betydelig udfordring, og bjergbestigere skal være forberedt på barske forhold og højdesyge. Gasherbrum I er et ideelt mål for erfarne bjergbestigere, der ønsker at bestige en 8000-meter-top, og dets popularitet betyder, at der er en god støtteinfrastruktur på plads. Med omhyggelig planlægning og forberedelse kan Gasherbrum I blive en fornøjelig og givende bestigning.
Broad Peak (K3), Karakoram (8,051 m) – Pakistan, China
Broad Peak er et ikonisk bjerg i Karakoram-bjergkæden i Pakistan og Kina. Med sine 8 051 meter er det det 12. højeste bjerg i verden og er et af de mest udfordrende bjergtoppe at bestige. Bjerget blev første gang bestiget i 1956 af en østrigsk ekspedition, men det var først i 2013, at toppen endelig blev nået om vinteren. Broad Peak er kendt for sin store størrelse og komplekse struktur, hvilket gør det ekstremt svært at bestige. Toppen er også berygtet for sine brutale vejrforhold, hvor stærk vind og kraftigt snefald gør det til et farligt sted at opholde sig. På trods af disse udfordringer fortsætter Broad Peak med at tiltrække bjergbestigere fra hele verden, som tiltrækkes af dens unikke skønhed og dens ry som et af de vanskeligste bjerge at bestige.
Gasherbrum II (K4), Karakoram (8,035 m) – Pakistan, China
Gasherbrum II, også kendt som K4, er et bjerg i Karakoram-bjergkæden i Pakistan og Kina. Med en højde på 8 035 meter er det det den næsthøjeste top i Gasherbrum-massivet og verdens 13. højeste top. Gasherbrum II blev bestiget første gang af en østrigsk ekspedition i 1956. Den rute, som de brugte, blev senere fastslået som den nemmeste måde at bestige toppen på, og den er blevet standardruten for efterfølgende ekspeditioner. På trods af sin relativt lave højde er Gasherbrum II et udfordrende bjerg at bestige på grund af sin afsides beliggenhed og de ekstreme vejrforhold. Ikke desto mindre er det stadig et populært mål for bjergbestigere fra hele verden.
Shishapangma / Gosainthan, Himalaya (8,027 m) – China
Shishapangma, også kendt som Gosainthan, er det fjortende højeste bjerg i verden. Det ligger i Himalaya på grænsen mellem Kina og Nepal. På trods af sin relativt lave højde er Shishapangma en udfordrende bjergbestigning på grund af sin afsides beliggenhed og uforudsigelige vejrforhold. Den første vellykkede bestigning blev først foretaget i 1964 af en kinesisk ekspedition. I dag er Shishapangma stadig et populært bjergbestigningsmål, der tiltrækker bjergbestigere fra hele verden. Mens toppen kan nås forholdsvis let fra nordsiden, er sydsiden af bjerget langt mere udfordrende. Denne rute omfatter en lang og vanskelig tilgangsmarch samt en udsat isvæg, der er kendt for at kollapse uventet. Som følge heraf er Shishapangma fortsat et af de mest krævende og farlige bjerge at bestige.