Verdens 10 største lande

Image

De 10 største lande i verden Rusland, Canada, Kina, USA, Brasilien, Australien, Indien, Argentina, Argentina, Kasakhstan og Algeriet. Disse lande varierer meget i størrelse, befolkningstal og geografi.

Rusland — 17,098,250 km²

Rusland er det største land i verden med et samlet areal på 17.098.250 kvadratkilometer. Det strækker sig over Europa og Asien og strækker sig fra Østersøen i vest til Stillehavet i øst. Rusland er hjemsted for en bred vifte af landskaber, fra de snedækkede bjerge i Uralbjergene til de sibiriske skove.

Landet har også tusindvis af floder og søer, herunder Bajkalsøen, som er den største ferskvandssø i verden. Med så stor en landmasse er det ikke underligt, at Rusland er et af de mest folkerige lande i verden med over 144 millioner indbyggere.

Ud over sin utrolige naturlige skønhed er Rusland også hjemsted for nogle af verdens mest ikoniske byer, herunder Moskva og Sankt Petersborg. 

Canada — 9,879,750 km²

Som verdens næststørste land dækker Canada hele 9.879.750 km² landmasse. Det svarer til næsten 39 % af hele det europæiske kontinent! På trods af sin størrelse er Canada dog hjemsted for en relativt lille befolkning på lidt over 37 millioner mennesker. Det betyder, at den gennemsnitlige canadier har meget plads for sig selv – faktisk er der i gennemsnit kun 3,7 mennesker pr. kvadratkilometer.

Så hvad gør Canada til et så stort land? Tja, dets uendelighed skyldes i høj grad dets forskelligartede landskab. Fra de snedækkede bjerge i Rocky Mountains til de barske kystlinjer i Atlanterhavsprovinserne har Canada en imponerende række geografiske træk. Og med fire forskellige årstider er der altid noget nyt at udforske – uanset om du vandrer gennem frodige skovklædte stier om sommeren eller står på ski ned ad pudderglatte pister om vinteren.

Med så meget at byde på er det ikke underligt, at Canada er en af de mest populære turistdestinationer i verden. Så hvis du er på udkig efter lidt eventyr, skal du sørge for at tilføje dette enorme og smukke land til din rejseliste!

Kina — 9,600,013 km²

Med et areal på 9.600.013 kvadratkilometer er Kina verdens tredjestørste land målt i areal. Kina ligger i Østasien og har en lang kystlinje, der strækker sig over 18.000 kilometer. Landet er hjemsted for en bred vifte af landskaber, fra Gobiørkenen i nord til de subtropiske skove i syd. Kina har også en lang historie og en rig kultur med nogle af verdens ældste civilisationer, der går over 4.000 år tilbage i tiden. I dag er Kina verdens mest folkerige land med over 1,3 milliarder indbyggere. Det er også en af de hurtigst voksende økonomier og spiller en stadig vigtigere rolle på den globale scene.

United States — 9,525,067 – 9,831,510 km²

USA er verdens tredje- eller fjerdestørste land målt på det samlede areal, afhængigt af hvilken kilde man konsulterer. Det er lidt mindre end Rusland og lidt større end Kina. USA strækker sig over seks tidszoner og strækker sig fra Atlanterhavet til Stillehavet. Det har også besiddelser i Caribien og Mellemamerika. Det sammenhængende USA (de nederste 48 stater) er afgrænset af Atlanterhavet mod øst og Stillehavet mod vest samt af Canada mod nord og Mexico mod syd. Alaska, som ikke er forbundet med de andre stater, ligger i den nordvestlige ende af Nordamerika, vest for Canada og øst for Rusland på tværs af Beringstrædet. Staten Hawaii er en øgruppe i midten af Stillehavet. Landet har også flere oversøiske territorier, bl.a. Puerto Rico og Guam.

Brasilien — 8,515,770 km²

Brasilien er det femtestørste land i verden med et samlet areal på 8 515 770 kvadratkilometer. Det er mere end dobbelt så stort som Texas og næsten tre gange så stort som Frankrig! Brasilien ligger i Sydamerika og er omgivet af ti forskellige lande: Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam og Fransk Guyana. På trods af sin store størrelse har Brasilien kun én tidszone.

Størstedelen af landets befolkning bor langs kysten i byer som Rio de Janeiro og Sao Paulo. Amazonasregnskoven dækker en stor del af Brasiliens indre og er hjemsted for ca. 10 % af verdens dyrearter. Med et så varieret landskab og befolkning er det ikke underligt, at Brasilien er et så populært turistmål.

Australien — 7,741,220 km²

Med et areal på 7.741.220 kvadratkilometer er Australien verdens mindste kontinent. Det er også det fladeste kontinent med en gennemsnitlig højde på kun 330 meter. På trods af sin lille størrelse er Australien hjemsted for en bred vifte af landskaber, fra regnskove og ørkener til bjerge og strande.

Den australske outback, som dækker størstedelen af kontinentet, er et af de mest ikoniske billeder af Australien. Denne enorme ørken er hjemsted for unikke planter og dyr samt nogle af landets mest ikoniske landemærker, såsom Uluru (Ayers Rock). Selv om det kan være et barskt miljø, er Outback også et sted af stor skønhed, og det giver besøgende et unikt indblik i Australiens historie og kultur.

Indien — 3,287,260 km²

Med en befolkning på over 1,3 milliarder mennesker er Indien det næstmest befolkede land i verden. Det er også det syvende største land efter areal med en landmasse på 3.287.260 kvadratkilometer. Indien ligger i det sydlige Asien og er afgrænset af Det Indiske Ocean, Det Arabiske Hav og Bengalbugten. Landet har et varieret landskab med sneklædte bjerge i nord, tropiske regnskove i syd og ørkensletter i vest. Indien er også hjemsted for nogle af verdens mest ikoniske seværdigheder, herunder Taj Mahal, det røde fort og Gateway of India. Fra den fantastiske naturlige skønhed til den rige kulturarv er det ikke underligt, at Indien er et af de mest populære turistmål i verden.

Argentina — 2,780,400 km²

Argentina er det næststørste land i Sydamerika med et landareal på 2.780.400 kvadratkilometer. Størstedelen af landet ligger på den sydlige halvkugle, og det deler grænser med Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay og Uruguay. Argentina er et mangfoldigt land med en bred vifte af geografiske karakteristika. Andesbjergene løber gennem den vestlige del af landet, mens den østlige region er hjemsted for de flade sletter i Pampas. Landet har også en lang kystlinje langs det sydlige Atlanterhav. Argentina har en befolkning på over 45 millioner mennesker, hvilket gør det til et af de mest befolkede lande i Sydamerika. Hovedstaden Buenos Aires er en af de største metropoler på kontinentet med en befolkning på over tre millioner indbyggere. Andre større byer omfatter Córdoba, Rosario og Mendoza. Argentina er en spansktalende nation med en rig kultur og historie. Landet er kendt for sin tangomusik og -dans samt sin passion for fodbold. Landet er også hjemsted for nogle af verdens mest spektakulære naturvidundere, som f.eks. Iguazú-vandfaldene og Tierra del Fuego. Med sin pulserende kultur og fantastiske natur,

Kasakhstan — 2,724,902 km²

Med et landareal på over 2,7 millioner km² er Kasakhstan det niende største land i verden. Det er også et af de mest tyndt befolkede lande med en befolkningstæthed på kun 6 mennesker pr. km². Størstedelen af befolkningen bor i den sydlige del af landet, i byerne Almaty og Astana. Den nordlige del af Kasakhstan er langt mindre tætbefolket og er hjemsted for et stort antal etniske minoriteter, herunder kasakhere, russere, ukrainere, tyskere og tatarer. Klimaet i Kasakhstan varierer betydeligt fra region til region. Den sydlige del af landet har et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. I modsætning hertil har den nordlige del af landet et mere kontinentalt klima med køligere somre og koldere vintre. Kasakhstan er også hjemsted for en række bjergkæder, herunder Tian Shan, Pamir-Alay, det orogene bælte Andesine-Tethyside og Uralbjergene. Disse bjerge skaber en naturlig grænse mellem Kasakhstan og dets naboer og yder en vis beskyttelse mod angribere. Det højeste punkt i Kasakhstan er Khan Tengri-bjerget, som ligger 7 022 meter over havets overflade.

Algeriet — 2,381,741 km²

Algeriet er et stort og tyndt befolket land i Nordafrika. Med et samlet areal på 2.381.741 km² er det det største land på kontinentet og det tiende største i verden. Mere end 90 % af befolkningen bor langs Middelhavskysten, hvor hovedstaden Algier og andre større byer ligger. Resten af befolkningen er koncentreret i oaserne i Sahara-ørkenen. Trods sin store størrelse har Algeriet en relativt lille befolkning på lidt over 42 millioner mennesker. Det gør det til et af de mindst tætbefolkede lande i verden med et gennemsnit på kun 18 mennesker pr. kvadratkilometer.

Mens de fleste algeriere er sunnimuslimer, er der et betydeligt kristent mindretal, især i kystområderne. Der tales også meget fransk på grund af Algeriets kolonihistorie. Algeriets forskelligartede landskab omfatter alt fra frodige skove og snedækkede bjerge til sandørkener og klippekyster. Landet har en rig kulturarv med en bred vifte af traditionelle musik- og dansestilarter. Algeriet er også hjemsted for en række fantastiske arkæologiske steder, f.eks. ruinerne af romerske byer og middelalderborge. Med så meget at byde på er det ikke underligt, at Algeriet bliver et stadig mere populært turistmål.

Share This |

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Blog

Jesperjun 8, 2024
Guide til Trogir: En historisk perle i Kroatien

Trogir er en fortryllende historisk by beliggende i hjertet af Dalmatien, Kroatien.…

Jespersep 4, 2023
Verdens bedste steder at besøge i 2023

Vi har kigget lidt rundt i verden, og taget et kig på…