Vulkaner er imponerende geologiske formationer, men de kan også være farlige. De dannes, når smeltet sten, aske og gas slipper ud fra jordens overflade. Den smeltede sten, kaldet magma, opvarmes af Jordens varme indre. Dette kan ske, når magmaen kommer i kontakt med varme sten, eller når den smelter sne og is over den. Når magmaen stiger op til overfladen, kan den bryde igennem jordskorpen. Det kan ske pludseligt og forårsage et eksplosivt udbrud, eller det kan ske langsomt og resultere i en blid strøm af lava. Vulkaner findes over hele verden, og de findes i mange forskellige størrelser og former.

Nogle er kun få meter høje, mens andre er flere kilometer høje. Nogle vulkaner har meget regelmæssigt formede kegler, mens andre har uregelmæssige former. Uanset deres størrelse eller form er alle vulkaner dog potentielt farlige. Når de går i udbrud, kan de udspy ødelæggende lavastrømme og skyer af giftig gas. De kan også forårsage kraftige jordskælv og ødelæggende mudderskred. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de farer, som vulkaner udgør.

Mauna Loa, Hawaii, USA: 4.169 m 

Mauna Loa er en skjoldvulkan på øen Hawaii. Det er verdens største vulkan målt i masse og en af de fem vulkaner, der udgør staten Hawaii. Mauna Loa er ca. 4.169 meter høj, og ca. to tredjedele af dens masse ligger under havniveau. Vulkanen gik sidst i udbrud i 1984 og har haft intermitterende udbrud i de sidste 700.000 år. Selv om den i øjeblikket ikke betragtes som aktiv, overvåges Mauna Loa stadig nøje af forskere på grund af dens potentiale for fremtidige udbrud. Udbrud fra Mauna Loa er typisk mindre og mindre eksplosive end udbrud fra andre vulkaner på Hawaii, men de kan stadig udgøre en trussel for de nærliggende samfund. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de farer, som Mauna Loa og andre vulkaner på Hawaii udgør.

Ojos del Salado, Chile-Argentina: 6.893 m 

Med sine 6 893 meter er Ojos del Salado den højeste aktive vulkan i verden. Den ligger i Atacama-ørkenen i Chile, og dens navn betyder “saltets øjne” Vulkanen er en del af de centrale Andesbjerge, en bjergkæde, der løber langs hele Sydamerika. Andesbjergene er resultatet af sammenstød mellem to tektoniske plader – Nazca-pladen og den sydamerikanske plade. Nazca-pladen bliver skubbet ind under den sydamerikanske plade, hvilket er årsag til dannelsen af vulkaner som Ojos del Salado. Ud over sin imponerende højde er Ojos del Salado også bemærkelsesværdig for sit store krater. Krateret er næsten 100 meter bredt. På trods af sin størrelse er Ojos del Salado ikke et særligt kendt bjerg, men det er et vigtigt vartegn i Chile.

Tamu-massivet, Shatsky Rise, Nordøst-Pasifik: 4.145 m 

Tamu Massif er en undersøisk skjoldvulkan, der ligger i Shatsky Rise-regionen i det nordøstlige Stillehav. Det er den største enkeltvulkan på Jorden med et anslået volumen på 1.600 kubikkilometer. Vulkanen menes at være dannet for mellem 145 og 133 millioner år siden i kridttiden. Den er opkaldt efter Tamu, frugtbarhedsgudinden i den hawaiianske mytologi. Massivet er relativt ukendt sammenlignet med andre store vulkaner på grund af sin fjerntliggende beliggenhed og vanskelige tilgængelighed. Det er dog blevet grundigt undersøgt af geologer og oceanografer i de seneste år. Massivet menes at være en vigtig kilde til information om vores solsystems tidlige historie.

Kilimanjaro, Tanzania: 5,895 m

Kilimanjaro i Tanzania er med sine 5.895 meter det højeste bjerg i Afrika. Det er også et af Seven Summits, som er en liste over de højeste bjerge på hvert kontinent. Kilimanjaro ligger i den nordøstlige del af landet og er en del af Mount Kilimanjaro National Park. Bjerget består af tre vulkankogler, og dets højeste top er Kibo. Kilimanjaro er et populært rejsemål for bjergbestigere, og mange forsøger hvert år at nå toppen. Den store højde og det udfordrende terræn gør det dog til en vanskelig bestigning, og det er ikke sikkert, at det lykkes. For dem, der når til toppen, er oplevelsen virkelig uforglemmelig. Fra toppen er der en vidtrækkende udsigt over Tanzania og Kenya. For mange bjergbestigere er det at nå toppen af Kilimanjaro en bedrift, som man kun opnår én gang i livet.

Kilauea, Hawaii, USA: 4.091 m 

Kilauea stiger til en højde på 4 091 meter og er en af verdens mest aktive vulkaner. Kilauea ligger på øen Hawaii og har været i konstant udbrud siden 1983, hvilket gør den til en af de mest nøje undersøgte vulkaner på Jorden. Mens de fleste vulkanudbrud er eksplosive, er Kilaueas udbrud relativt blide, idet lavaen langsomt strømmer fra vulkanens top ud i havet. På trods af sin relativt lille størrelse er Kilauea en af de farligste vulkaner i verden på grund af dens nærhed til tætbefolkede områder. I 2018 forårsagede et udbrud fra Kilauea omfattende skader og ødelæggelser, hvilket tvang tusindvis af mennesker til at evakuere deres hjem. Så længe Kilauea fortsætter med at gå i udbrud, vil den fortsat være en trussel mod de mennesker, der bor i nærheden.

Mauna Kea, Hawaii: 4,207 m 

Mauna Kea er en inaktiv vulkan på øen Hawaii. Dens top er det højeste punkt i staten Hawaii, og det er også det højeste bjerg i verden, når man måler det fra base til top.

Mauna Kea er det højeste bjerg på Hawaii og når en højde på 4,207 m. hvor der er mere end 6000 meter under jorden. Bjerget ligger på øen Hawaii, og dets top er det højeste punkt i staten. Mauna Kea er en skjoldvulkan med en stor caldera på toppen. Vulkanen er hjemsted for flere observatorier, herunder Keck-observatoriet og Subaru-teleskopet. Mauna Kea er også et populært rejsemål for vandrere, som kommer for at nyde den fantastiske udsigt fra toppen. Bjerget er helligt for det hawaiianske folk, og det betragtes som et af de vigtigste kulturelle steder i staten.

Mount Fuji, Tokyo, Japan: 3,776 m

Fuji-bjerget er Japans højeste vulkan og bjerg og er 3.776 meter højt. Det ligger kun 60 kilometer fra Tokyo og er et af landets mest populære turistmål, som tiltrækker millioner af besøgende hvert år. Bjerget er en aktiv vulkan, selv om det ikke er gået i udbrud i over 300 år. Det sidste store udbrud fandt sted i 1707, og siden da har bjerget været i dvale. Fuji-bjerget bestiges oftest i sommermånederne, når vejret er gunstigt. Man kan dog nå toppen på alle tider af året med hjælp fra erfarne guider. Besøgende på Fuji-bjerget belønnes med en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab og en følelse af at have nået toppen af Japans højeste bjerg.

Etna, Catania, Sicilien, Italien: 3,350 m

Etna er en af de mest aktive vulkaner i verden og ligger på øen Sicilien i Italien. Det er den højeste aktive vulkan i Europa og har en højde på 3.350 meter. Etna er også en af de farligste vulkaner i verden med en historie af ødelæggende udbrud, der har forårsaget tab af menneskeliv og skader på ejendom. Trods farerne er Etna fortsat et populært turistmål, hvor besøgende tiltrækkes af den spektakulære udsigt og de unikke landskaber. Etna er også et populært vandre- og skisportssted med adskillige stier og skisportssteder på dets skråninger.

Popocatépetl, Mexico: 5,426 m

Popocatépetl, også kendt som “Don Gudo”, er en aktiv vulkan beliggende i det centrale Mexico. Med sine 5 426 meter er den det næsthøjeste bjerg i Nordamerika (efter Mount Denali i Alaska). Popocatépetl er en af de mest populære bjergbestigninger i Mexico, og at bestige vulkanen er en udfordring, der tiltrækker bjergbestigere fra hele verden. Bestigningen er ikke teknisk, men den er meget anstrengende, og forholdene kan ændre sig hurtigt i stor højde. Popocatépetls sidste store udbrud fandt sted i 2004, og siden da har vulkanen langsomt taget til i damp. I de seneste år har der været adskillige mindre udbrud og jordskred, og området omkring toppen overvåges konstant for tegn på aktivitet. På trods af farerne er toppen af Popocatépetl fortsat et populært rejsemål for bjergbestigere, der ønsker at prøve kræfter med en af Nordamerikas højeste tinder.

Semeru, Java, Indonesien: 3,676 m

Med sine 3 676 meter er Semeru det højeste bjerg på Java og en af Indonesiens mest aktive vulkaner. Den kegleformede top er en del af Tengger-massivet, som også omfatter det nærliggende Mount Bromo, en aktiv vulkan, der sidst gik i udbrud i 2011. Semeru har været kontinuerligt aktiv siden 1967 og er kendt for sine regelmæssige eksplosive udbrud og hyppige pyroklastiske strømme. Vulkanen betragtes som hellig af lokalbefolkningen, og mange mennesker foretager hvert år en pilgrimsrejse til dens top. Udsigten fra toppen er virkelig betagende, hvilket gør Semeru til et must for enhver besøgende på Java.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *